Populariteit doorlopend krediet neemt af

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland door particulieren op elk moment in 2011 en 2012 ongeveer zestien miljard euro werd geleend, maar dat in de loop van die twee jaar ongeveer een half miljard is overgeheveld van doorlopende naar aflopende kredietvormen. In januari 2011 stond er in totaal 13,1 miljard euro uit aan leningen via een doorlopend krediet, tegen 2,8 miljard via een aflopend krediet. In december 2012 ging het om 12,4 en 3,3 miljard euro.

Doorlopend krediet

Doorlopend krediet wil zeggen dat je, tot een bepaalde limiet, willekeurig vaak geld kunt lenen. Dit maakt het makkelijk om aankopen te doen als je krap bij kas zit, maar juist daarom vraagt het veel zelfdiscipline om de lening af te betalen. Veel mensen kunnen de verleiding niet weerstaan om keer op keer geld te lenen, en komen zo nooit uit de schulden. Dat is jammer, want over een lening betaal je ook nog eens rente.

Aflopend krediet

Een aflopend krediet betekent, dat je eenmalig geld leent en vervolgens in vaste termijnen afbetaalt. Je kunt jezelf met deze leenvorm niet voor de gek houden: elke maand moet je het afgesproken bedrag terugbetalen. Zo weet je precies wanneer je van de lening af bent. De combinatie van harde afspraken en het aantrekkelijke vooruitzicht vanaf een specifieke datum schuldenvrij te zijn, maakt het voor de meeste mensen eenvoudiger om de lening af te lossen.

Oversluiten

De cijfers van het CBS lijken erop te wijzen dat steeds meer mensen hun doorlopende krediet oversluiten naar een aflopend krediet. Ook lijkt het erop, dat het zo inderdaad beter lukt om schulden af te lossen: het totale geleende bedrag is in twee jaar geslonken van 15,9 naar 15,7 miljard.