Piet krediet woont hier niet

Het is er de afgelopen jaren langzaamaan ingeslopen. Kon je even je rekeningen niet meer betalen, of wilde je een andere auto of caravan, dan werd er geleend. De bank was welwillend en je kon als klant gemakkelijk een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten. Dat we in een crisis zaten mocht de buitenwereld natuurlijk niet merken. Maar toen bleef de crisis aanhouden…

Lenen om de schijn hoog te houden
Veel mensen hebben de afgelopen jaren een lening afgesloten om hun oude vertrouwde levenswijze te kunnen blijven financieren en vooral de buren niet te laten merken dat het minder ging. Maar nu de crisis aanhoudt, en de banken strenger worden met uitlenen én het terugvorderen van openstaande bedragen, gaat het mis. Steeds meer Nederlanders komen in de problemen en kloppen aan bij de schuldsanering en de voedselbank.

Leen alleen als je het kunt terugbetalen
In deze tijd van crisis is het belangrijk goed na te denken voordat je een lening aangaat. Natuurlijk is het vervelend als je niet twee keer per jaar (of zelfs een keer) op vakantie kunt, of nog wat langer in dezelfde auto moet rijden, maar bedenk vooral wat de consequenties zullen zijn als je de lening niet meer kunt terugbetalen. Leen daarom alleen als je weet dat je er financieel voldoende voorstaat om ook de aflossing te kunnen betalen.