Het gras bij de buren…

Het gras bij de buren lijkt altijd groener. Een mooie Nederlandse uitdrukking voor het gevoel dat wij Nederlanders vaak hebben over anderen. Ze hebben meer geld, meer vrije tijd en gaan vaker op vakantie. Maar waar doen ze het van? Die baan is toch niet spectaculair en de buurvrouw is juist minder gaan werken. In zulke gevallen is of een erfenis uitgekeerd, of hebben ze een krediet gesloten.

Kan ik ook zomaar een krediet sluiten?
Om ook alle leuke dingen te kunnen blijven doen als het financieel even tegenzit kun je een lening afsluiten. Hieraan zijn natuurlijk wel bepaalde voorwaarden, en ook voor jezelf moet je even wat op een rijtje zetten. Want in de eerste plaats leen je natuurlijk alleen als je weet dat je het terug kunt betalen. Kun je een lening namelijk niet terugbetalen dan blijf je met een fikse restschuld achter en die achtervolgt je je hele leven.

Let hier even op bij het afsluiten van een krediet
Sluit je een krediet dan kijkt de geldverstrekker uiteraard eerst of je de lening wel kunt dragen. Er wordt gekeken naar je inkomsten en ook of je een BKR-registratie hebt. Bij het BKR worden alle kredieten vastgelegd die iemand heeft. Ook wordt hier vastgelegd of je in het verleden ooit een lening niet meer kon terugbetalen. Op die manier wordt jouw kredietwaardigheid bepaald.

Blijf genieten van het leven
Weet jij zeker dat jij de lening kunt terugbetalen en wil de geldverstrekker jou de lening ook geven, dan staat niets je meer in de weg om de leuke dingen van het leven te blijven doen. Maak die extra reis en koop die tweede auto. Vergeet echter niet om, als het financieel weer even beter gaat, die lening zo snel mogelijk af te lossen.

buurman

Bron afbeelding

Geld lenen kost geld

In 2009 heeft de AFM het verplicht gesteld om bij elke reclame op televisie, radio, internet of gedrukte media over het lenen van geld de boodschap te tonen dat geld lenen geld kost. Met deze melding wil men het bewustzijn over het lenen van geld vergroten en daarmee het aantal mensen dat hun schulden niet meer kan terugbetalen kleiner maken.

Een marketingboodschap met een doel
De boodschap “Let op! Geld lenen kost geld.” is bedacht door een reclamebureau. De boodschap gaat gepaard met een logo en moet op een specifieke manier in de reclame verwerkt worden. Hiervoor is een aparte pagina op de website van het AFM ingericht. Hier zijn de afbeeldingen en geluidsbestanden te vinden die gebruikt moeten worden. Op deze manier wordt de boodschap eenduidig uitgedragen.

Wordt de schuldenproblematiek nu daadwerkelijk aangepakt?
Net als bij de meldingen bij tabaksartikelen lijkt het erop alsof de boodschap vooralsnog niet het gewenste resultaat heeft. Het aantal huishoudens dat in de schulden komt neemt nog steeds toe. Of zonder deze boodschap het aantal mensen in de schuldsanering groter was geweest is lastig te zeggen. Wel is duidelijk dat de invloed van de boodschap te laag is.

Bezint eer ge begint bij het afsluiten van een krediet
Met de nog steeds aanwezige crisis is het des te belangrijker dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen bij het aangaan van schulden. Men moet zich realiseren dat op het moment dat er minder geld binnen komt lenen niet altijd de oplossing is. Dit kortetermijndenken moet omgezet worden in een gezonde langetermijnvisie voor gezinnen.

De rol van kredietverstrekkers bij het vergroten van het bewustzijn
Kredietverstrekkers zullen meer dan ooit de klant centraal moeten stellen. Laat de klant zich realiseren dat de schuld terugbetaalt moet worden en wat dat financieel betekent. Als de klant dit snapt, en de schuld aantoonbaar kan worden terugbetaald mag het krediet worden aangegaan.

Krediet

Krediet is een andere term voor een lening. Een krediet is zeker kapitaal, meestal geld, dat in de toekomst terug betaald moet worden. Een lening wordt over het algemeen verleend door de bank of een andere kredietverschaffer. Het geleende bedrag moet op termijn worden terugbetaald. Over krediet wordt een rente geheven. Dit verschilt bij  tussen de 1 en 10% afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de kredietverschaffer.

Daarnaast valt de creditcard ook onder de term krediet. De houder van een creditcard heeft toestemming om tot een bepaald bestedingslimiet geld uit te geven. Wanner er een lening aangevraagd wordt de kredietwaardigheid van de particuliere aanvrager(s) nagegaan in de database van het  Bureau Krediet Registratie en de Nationale Bank België.